Btw terug over bouwkosten van een huis | SolarNRG

Btw terug over bouwkosten van een nieuwbouwhuis

Salderen, de btw die betaald is bij de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst; een zonnestroomsysteem kan fiscaal zeer voordelig uitpakken. En nu lukt het sommige mensen zelfs de btw over de bouwkosten van hun nieuwbouwhuis terug te krijgen, omdat de Belastingdienst ze aanmerkt als btw-ondernemer

Btw-ondernemer

Het gaat hierbij om mensen die een huis laten bouwen en hier tegelijkertijd een zonnestroomsysteem op laten plaatsen. Ze willen niet alleen de btw terug die betaald is bij de aanschaf van de zonnepanelen, maar ook een gedeelte van de btw over de bouwkosten van het nieuwe huis. De reden hiervoor is dat het huis in feite een bedrijfspand is geworden van de 'zonnestroomonderneming' die de woningbezitters nu hebben. Wie zonnestroom opwekt en regelmatig tegen vergoeding stroom teruglevert aan zijn energieleverancier, verricht daarmee betaalde prestaties en wordt daarom door de Belasting aangemerkt als btw-ondernemer. Dit is ook de reden dat je de btw over de aanschaf van de zonnepanelen terug kunt krijgen.

Bedrijfspand

Deze woningbezitters gaan dus nog verder. Ze stellen dat hun nieuwbouwhuis door de aanmerking als btw-ondernemer in feite een bedrijfspand is geworden van hun 'zonnestroomonderneming'. En daarom stellen ze dat ze recht hebben op teruggaaf van een gedeelte van de btw over de bouwkosten. Daar geven twee rechtbanken ze gelijk in en dat levert een voordeel van duizenden euro's op. De vraag is of iedereen die een zonnestroomsysteem op zijn nieuwbouwhuis laat plaatsen in de toekomst dit voordeel binnen kan halen. “We weten nog niet wat de consequenties van deze uitspraken zijn”, aldus Tjalling Letterie, fiscalist van Vereniging Eigen Huis. “Dit zijn slechts uitspraken bij twee van de elf rechtbanken. En dan is er nog de vraag of de Belastingdienst in hoger beroep gaat.”

Vragen

Vereniging Eigen Huis heeft naar aanleiding van deze vragen contact gezocht met het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst toebehoort. Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: “We hebben een aantal vragen bij het ministerie uitgezet, maar we wachten nog op antwoord. Dat doen we ook vanuit de gedachte dat het ministerie ook graag duidelijkheid wil en er niet op zit te wachten dat mensen massaal bezwaar gaan maken tegen hun btw-aangifte. Wat het niet makkelijker maakt, is dat er geen kant en klare formule is om te berekenen hoeveel btw de woningbezitters terug moeten krijgen. Omdat geen van de partijen in de zaak dat echt onderbouwt, heeft de rechtbank er maar een eigen berekening op losgelaten.”

Deel dit bericht