Nederland / Nederlands

Zonnestroom voordeliger dan grijze stroom

10 november 2011 - De verwachte stijgingen van stroomprijzen maken de aanschaf van zonnepanelen financieel steeds aantrekkelijker. Volgens de laatste verwachtingen stijgt de elektriciteitsprijs in 2012 met 8 procent, terwijl de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar juist met 40 procent is gedaald.

Aanschaf van zonnepanelen is daarom een investering die nĂș al direct zijn geld opbrengt. Het punt waarop zonnepanelen voordeliger energie leveren dan het net, de grid parity, is namelijk al bereikt.

Volgens cijfers van het CBS zijn de stroomprijzen in Nederland sinds 2003 gemiddeld met 6,5 procent per jaar gestegen. De verwachting is dat de prijzen de komende jaren blijven stijgen. Als mogelijke oorzaken verwijst het CBS onder meer naar de kernramp in Japan, het besluit van Duitsland om de kerncentrales te sluiten en de onrust in de Arabische landen. Ook de investeringen van energiemaatschappijen in duurzame alternatieven als windenergie zorgen er naar verwachting voor dat de prijs verder omhoog gaat, omdat zij deze investeringen in eerste instantie mogelijk doorberekenen aan hun klanten.

Bron: www.energieportal.nl/Nieuws/Zonne-energie/Zonne-energie-nu-al-goedkoper-dan-grijze-stroom-7387.html

Deel deze pagina