Nederland / Nederlands

Zonnestroom uit magnetisme

19 april 2011 - Zonnecellen zoals we ze nu kennen kunnen wel eens in het museum eindigen. Wetenschappers van de universiteit van Michigan in de VS hebben ontdekt dat zonnestroom op een veel goedkopere en minstens even efficiënte manier is te winnen: door magnetisme.

De onderzoekers ontdekten het bij toeval. Zonlicht bestaat uit twee componenten: elektriciteit en magnetisme. Die magnetische stroom werd zo’n honderd jaar nauwelijks een blik waardig gegund, omdat werd aangenomen dat het een zwak stroompje was, te verwaarlozen. Alle aandacht ging naar de elektrische component in het zonlicht.

In Ann Arbor, Michigan, lieten de onderzoekers echter fel zonlicht door niet geleidende materialen vallen, zoals glas en doorzichtige keramische panelen. Zoals iedereen in de kindertijd wel eens een brandglas heeft gebruikt om vuur te maken met zonlicht.

Achter de materialen hoopte zich een magnetisch veld op, dat zo krachtig bleek dat er eenvoudig elektriciteit uit te winnen viel. Met glazen lenzen kan het licht nóg geconcentreerder worden gemaakt, met als resultaat, nog meer elektriciteit. De efficiëntie van de magnetische techniek is ongeveer gelijk aan de huidige zonnepanelen, tussen 10 en 12 procent van het zonlicht wordt in elektriciteit omgezet.

De techniek is nog experimenteel en de eerste magnetische zonnepanelen zullen nog vele jaren op zich laten wachten, maar het proces is wel veelbelovend.

Bron: University of Michigan

Deel deze pagina