Nederland / Nederlands

Zonnestroom uit een spuitbus

10 februari 2011 - Een Amerikaans bedrijf is er in geslaagd met een spuitbus gewone vensterramen te voorzien van laagje zonnecellenmateriaal, waarmee drie keer zoveel stroom is op te wekken dan met de huidige standaard zonnepanelen.

De opspuittechniek is al bekend van de amorfe dunnefilm-zonnepanelen die Sharp onder meer maakt in haar Japanse lcd-tv-fabriek. Maar die glasplaten zijn grijs en niet doorzichtig. Het Amerikaanse New Energy Technologies heeft nu een raampje vensterglas van 30 × 30 cm met een speciale laag uit een spuitbus bespoten waarmee een lampje gaat branden. En het raam blijft doorzichtig.

Eerder al toonde het bedrijf een prototype van 10 × 10 centimeter. Grotere oppervlaktes liggen in het verschiet. En daarmee is het bedrijf flink opgeschoten naar een écht commerciële toepassing. Bijvoorbeeld kantoren met grote oppervlaktes glas kunnen zo ineens veel stroom opwekken. Zonder het glas te vervangen.

Want dat is de crux in het verhaal. Doorzichtige zonnepanelen bestaan al wel, hoewel ze nog enorm duur zijn, alleen die worden in de fabriek kant en klaar gemaakt en worden dan geplaatst in plaats van het bestaande glas.

Deel deze pagina