Nederland / Nederlands

Zonnestroom snel concurrerend

23 juni 2011 - De structurele prijsdaling van zonnepanelen maakt het aantrekkelijk om binnen tien jaar zonder subsidie te investeren in zonnepanelen op je dak, stelt adviesbureau Ernst & Young in een nieuwe studie.

Het rapport van Ernst & Young is gebaseerd op de Britse markt, maar is ook voor Nederland relevant, omdat prijzen van zonnepanelen mondiale trends volgen.

De analisten van Ernst & Young verwachten voor de kortere termijn dat de groothandelslprijzen voor zonnemodules in 2013 gehalveerd zullen zijn ten opzichte van 2009.

Onderzoeksbureau Solarbuzz, dat verkoopprijzen voor zonnepanelen volgt, noteerde begin juni een gemiddelde prijs per wattpiek van 2,66 euro in Europa, ruim 10 procent lager vergeleken met eind 2010.

Zonnepanelen zijn goed voor ongeveer de helft van de totale kosten van een installatie op het dak. Die kosten worden verder bepaald door bijbehorende elementen zoals omvormers en de arbeidskosten.

In Nederland geldt als vuistregel dat één wattpiek een opbrengst heeft van gemiddeld 0,88 kilowattuur stroom. Steeds vaker echter, zeker op wolkenloze dagen, leveren de panelen meer op. Met 1000 wattpiek heb je op jaarbasis ongeveer 880 kilowattuur stroom. Ter referentie: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks naar schatting 3.500 kilowattuur stroom.

Die 1.000 wattpiek kost bij SolarNRG inclusief 700 euro montage nu ongeveer 3400 euro (Philadelphia Solar 250 watt-piek per paneel). Een jaarlijkse eigen productie van 880 kilowattuur zonnestroom levert, bij de huidige elektriciteitsprijzen, een kleine 200 euro per jaar op. De terugverdientijd van de investering komt dan zonder subsidie op ongeveer 17 jaar uit. De meeste mensen leggen echter veel meer dan vier panelen op hun dak en dan is de terugverdientijd korter. Bij 2000 wattpiek slechts 15 jaar.

Ernst & Young gaat ervan uit dat zonnestroom aantrekkelijk is, als je ongeveer vijf procent per jaar winst maakt op de investering over de levenscyclus van de modules. Daarvoor moet het punt waarop de eerste investering is terugverdiend nog flink korter worden dan 18/15 jaar. Panelen gaan gegarandeerd 25 jaar mee, maar 30-35 jaar is zeer waarschijnlijk.

Deel deze pagina