Nederland / Nederlands

Zonnestroom scoort steeds meer

7 juni 2011 - Om het complete Nederlandse stroomverbruik (113.000 miljoen kWh in 2009) met de huidige kwaliteit zonnepanelen op te wekken, zou een totale oppervlakte nodig zijn die ongeveer even groot is als het IJsselmeer. Nergens wordt centraal geregistreerd hoeveel mensen zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Maar uit cijfers van energieleverancier E.ON blijkt wel dat het opgestelde vermogen aan zonnepanelen sinds 2002 gestaag groeit.

Niels Schoorlemmer uit Eindhoven is secretaris van de Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV) en heeft recentelijk zelf zonnepanelen op het dak van zijn woning geïnstalleerd. Ondanks de lange terugverdientijd, is de investering de moeite waard, vindt hij. ,,Zonnestroom is een schone energiebron en de installatie gaat meer dan dertig jaar mee.’‘

Toch besloot minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) eind 2010 de subsidie op zonnestroom voor particulieren te schrappen. Een harde klap voor de sector, zo leek het in eerste instantie. Maar door de rap gedaalde kostprijs van silicium, de voornaamste grondstof voor zonnepanelen, is het installeren ervan ook voor particulieren nog steeds rendabel gebleken. Ondanks het afschaffen van de subsidie.

,,Alle stroom die je produceert via de panelen op je dak, gaat vervolgens via het stopcontact het elektriciteitsnet op,’‘ legt Schoorlemmer uit.

,,Op deze manier lever je zelf zonnestroom aan het elektriciteitsnetwerk in plaats van dat je elektriciteit afneemt. Je gebruikt wat je zelf nodig hebt en de stroom die je teveel produceert gaat verder het netwerk op. Zonder het te weten kunnen je buren zo ook gebruik maken van de door jou opgewekte zonne-energie.”

,,En uiteindelijk krijg je dan geld terug van je energieleverancier.”

Geld terugkrijgen van de energieleverancier, zelf energie produceren. Als je besluit om zonnepanelen te installeren moet er rekening gehouden worden met een terugverdientijd van ongeveer vijftien jaar.

Naast de praktische bezwaren die het op echt grote schaal invoeren van zonnestroom vooralsnog lastig maken, lijken de gevestigde Nederlandse energieleveranciers niet heel happig te zijn op de ontwikkelingen in de sector. Zelf energie producerende consumenten, dat gaat immers lijnrecht in tegen de belangen van de energieproducerende mastodonten in. Er bestaat een sterke lobby in Nederland waarin de belangen van de grote energieleveranciers nog steeds blijken te prevaleren boven de invoering van veel milieuvriendelijker technologie als zonne-energie.

Uiteindelijk zullen er alternatieven moeten komen voor de huidige, conventionele energievoorziening: En de macht ligt in dit geval toch echt bij de consument. Iedereen die dat wil kan zonnepanelen op zijn dak leggen. En elke ondernemer die iets ziet in deze markt kan een cursus volgen en beginnen met installeren. Je kunt dit maar beter accepteren. Want zonnestroom komt eraan, aldus Schoorlemmer.

(Bron: sync.nl)

Deel deze pagina