Nederland / Nederlands

Woestijnstroom uit ons stopcontact

3 november 2011 - Over een paar jaar komt de stroom uit uw stopcontact voor en deel uit de Sahara. Opgewekt door zonnepanelen. Desertec, een werkgroep van grote bedrijven en gedreven specialisten werkt vanuit Algerije al jaren aan het plan en nu zijn er de eerste tekenen dat het ook snel gaat gebeuren.
,,De bouw van een reusachtige zonnecentrale in Marokko moet in 2012 beginnen,’‘ aldus Ernst Rauch,, projectleider van Desertec, in de Süd-Deutsche Zeitiung. Violgens Rauch komt komt de zonnestroom ergens tussen 2014 en 2016 ook echt uit de stopcontacten in Europa. In 2012 wordt volgens hem de preciese plek in Marokko gekozen en moet de finaciering rond komen.

Het project in Marokko van in totaal 500 Megawatt gaat zo’n 2 miljard euro kosten. Dat monsterbedrag wordt wel in enkele stappen uitgegeven, want het eerste deel, een centrale van 150 Megawatt moet voor 600 miljoen worden neergezet.

Marokko werd gekozen omdat daar al een monderne onderzeese stroomverbinding met Spanje en dus Europa ligt. Als Desertec helemaal klaar is kan het in 15 procent van de Europese stroombehoefte voorzien en zijn nieuwe kerncentrales dus niet nodig.

De ideeën van Desertec gaan intussen nog verder. Er zijn al plannen voor een mega-zonnecentrale van 300 bij 300 kilometer in de Sahara, vol gezet met paraboolspiegels. Die zouden het energieverbruik van de totale wereldbevolking (7 miljard mensen) kunnen dekken.

Bron: www.sueddeutsche.de/wirtschaft/sonnenstrom-aus-afrika-projektname-desertec-1.459670

Deel deze pagina