Nederland / Nederlands

Verkopers van zonnepanelen beduvelen consumenten met terugverdientijd

16 maart 2016 - Sommige verkopers van zonnepanelen beduvelen hun klanten bij de terugverdientijdberekening hiervan. Door een hogere stroomprijs te gebruiken bij de berekening dan in werkelijkheid wordt gerekend door energiebedrijven, lijken de zonnepanelen zichzelf sneller terug te verdienen.

Vergelijkingssite Easyswitch stelt dit na een kort onderzoek onder een tiental offertes van verkopers. In sommige gevallen blijkt de terugverdientijd zelfs wel vier jaar langer.

In de terugverdientijdberekening speelt de stroomprijs die een consument nu betaalt een belangrijke rol, dat is namelijk het bedrag dat men bespaart door zonnepanelen aan te schaffen. Volgens Easyswitch beduvelen verkopers consumenten door een te hoog tarief te nemen.

De verkopers gaven in de offertes stroomprijzen op van 21 cent tot 24 cent per kilowattuur. In de meeste gevallen ging het om een bedrag van 23 cent. Volgens Easyswitch ligt de gemiddelde daadwerkelijke prijs nu op 19,67 cent per kilowattuur 1, gebaseerd op de variabele prijzen van Essent, Eneco en Nuon.

1 SolarNRG gebruikt een stroomprijs van 20 cent per kilowattuur bij de terugverdientijdberekening.

Bron: Groene Courant

Deel deze pagina