Nederland / Nederlands

SolarNRG op Curaçao

23 augustus 2013 - Vorige week heeft Richard Dekkers (projectcoördinator) enkele zonnepanelenprojecten bezocht op het zonnige Curaçao samen met onze - op Curaçao gevestigde - partner Dynaf Caribbean. Dynaf Caribbean betrekt de PV-systemen van SolarNRG.

Tijdens het bezoek werd er een project bezocht op Seru Botelier, waar recentelijk een 10kWp systeem is geïnstalleerd. Dit systeem bestaat uit 42 stuks Senersun 240W panelen met 21 Enecsys Micro omvormers.

Ook werd er een project bezocht op Kaya drs. Oy Sprock. Hier is een 12kWp systeem gemonteerd bestaande uit 50 stuks Senersun 240W panelen, verdeeld over 2 stuks SMA 5000 TL-21 omvormers.

Opbrengst op Curaçao
Curaçao is een zonnig eiland met gemiddeld 8 zonne-uren per dag. Op jaarbasis komt het totaal aantal zonne-uren gemiddeld iets boven de drieduizend uit, wat als zeer zonnig beschouwd mag worden. In Nederland tellen wij ‘slechts’ de helft van het aantal zonuren in vergelijking tot Curaçao, wij hebben op jaarbasis een gemiddelde van vijftienhonderd zonne-uren. Door dit verschil brengt een PV-systeem op Curaçao dan ook tweemaal zoveel kWh op als in Nederland.

Daarentegen is het gemiddelde energie verbruik op jaarbasis op Curaçao ook weer twee maal zo hoog; door een constante dagtemperatuur van 32 graden en een nachttemperatuur van 27 graden, wordt er de hele dag/nacht gebruikt gemaakt van de airconditioning. Het gebruik van de airconditioning en het elektrisch koken op Curaçao zorgen ervoor dat een PV-systeem op Curaçao uiteindelijk even rendabel is als het gebruik van een PV-systeem in Nederland

Deel deze pagina