Nederland / Nederlands

Salderingsregeling veiliggesteld tot ten minste 2020

25 november 2014 - De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft tot ten minste 2020 bestaan. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken 2 juli 2014 toegezegd in de Tweede Kamer. Voor de komende jaren is het salderen dus veiliggesteld.

Wat er na 2020 zal gebeuren is nog onduidelijk, mogelijk wordt de salderingsregeling opnieuw verlengd. Het is ook mogelijk dat er na deze periode een situatie zal ontstaan waarin het interessanter is om de opgewekte zonnestroom direct te verbruiken, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Bijvoorbeeld doordat de vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom wat lager zou worden dan het tarief voor verbruikte elektriciteit. In dat geval zou het voordelig kunnen worden om apparaten als de vaatwasser en de wasautomaat overdag te laten draaien, in plaats van ’s avonds of in het weekend tijdens daluren. Ook zou opslag van zonnestroom om daarmee het eigenverbruik te maximaliseren financieel interessant kunnen worden.

In alle gevallen blijft zonnestroom goedkoper dan stroom uit het net. De kosten voor een kilowattuur zonnestroom bedragen namelijk maar de helft van het huidige particuliere stroomtarief.

Deel deze pagina