Nederland / Nederlands

Regeerakkoord: opslag voor zonne-energie

30 september 2010 - Consumenten moeten straks via een opslag op hun energienota het budget bij elkaar brengen voor subsidies aan windmolens en zonne-energie. Dat staat volgens De Telegraaf in het regeerakkoord van VVD, CDA en PVV.

De opslag (feed-in tarief) is in Duitsland een groot succes gebleken voor de groei van het aandeel zonnestroom en andere groene stroom in de totale Duitse stroomproductie. Dat aandeel is nu al 20%, terwijl het streven was in 2020 op dat percentage te zitten.

Ook de recent in Groot-Brittanniƫ ingevoerde feed-in-regeling stuwde afgelopen zomer de aanleg van zonnestroom-installaties, vooral bij particulieren.

Hoe de subsidieregeling in er in 2011 uit gaat zien is nog onduidelijk. Het regeerakkoord: ,,De opwekking van duurzame energie moet zo snel mogelijk concurrerend worden maar verdient in de overgangsfase stimulering. Hiertoe wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) geleidelijk omgevormd in een SDE+ regeling. De financiering van de SDE+ vindt plaats door een opslag op de energierekening. De
opbrengst van de SDE+ wordt direct ingezet voor duurzame energieprojecten. De SDE+ wordt, zoals vastgelegd in het financieel kader, geen regeling met een open einde.’‘

Deel deze pagina