Nederland / Nederlands

Nieuw: SMA dynamische vermogensregeling

31 oktober 2014 - In navolging van SolarEdge biedt nu ook SMA een oplossing voor dynamische vermogensregeling. Hiermee is het mogelijk meer kWp te installeren dan de hoofdzekering normaalgesproken toelaat.

Dit komt regelmatig voor bij bijvoorbeeld (boeren-)bedrijven met een 3×80A hoofdaansluiting. In principe is het maximaal te installeren Wattpiekvermogen hierbij: 3 × 80A x 230V = 55,2 kW maximum inverter-vermogen. Bij een dimensionering van 115% komt dat neer op: 55,2 × 1,15 = 63,5 kWp.

SMA biedt nu echter de mogelijk meer kWp te installeren door gebruik te maken van de FuseGuard in combinatie met één of meerdere Power Control Modules (PCM’s):

De FuseGuard beschikt over 3 stroomtrafo’s die de stroomsterkte over de hoofdaansluiting meten. Komt deze stroomsterkte erg dicht in de buurt van de nominale stroomsterkte van de hoofdzekering, dan worden één of meerdere omvormers die beschikken over een PCM in vermogen begrensd met stappen van 30, 70, 90 en 100% begrenzing. Dit gebeurt binnen enkele seconden zodat de hoofdzekering altijd intact blijft. Alleen de omvormers die ‘te veel’ zijn hoeven uitgerust te worden met een PCM. Er kunnen maximaal 5 PCM’s parallel op de FuseGuard aangesloten worden.

Hiermee is het mogelijk aanzienlijk meer kWp te installeren en daarmee een flink hogere opbrengst te halen. Hoe ver je kunt gaan hangt o.a. af van het verbruikspatroon van de eigenaar, maar vaak is het mogelijk fors meer kWp te installeren. Zodra de SMA FuseGuard één of meerdere omvormers begrensd is dit ook zichtbaar in Sunny Portal, zodat goed inzichtelijk is hoe vaak de omvormer begrensd moet worden.

Deel deze pagina