Nederland / Nederlands

Megazonnecentrale Greenchoice in Berlijn

30 juni 2011 - Donderdag 30 juni opent op Nederlands initiatief het grootste zonnepanelendak in Berlijn, op het dak van het grootste Duitse verhuisbedrijf Zapf. Het idee voor het enorme solarproject komt van First Green Capital, een nieuwe joint venture tussen energieleverancier Greenchoice, financieel consultant Zanders, Eurosol en drie Duitse ondernemers. Op het dak van Zapf ligt vanaf nu het grootste Berlijnse zonnesolarproject, een installatie van 4.536 zonnepanelen op 22.500 m2 dakoppervlak met een vermogen van 1,1 megawattpiek (MWp). Greenchoice investeert in Duitsland omdat de Duitse overheid duurzame energie met succes stimuleert.

Jurjen Algra van Greenchoice: ,,In Duitsland worden per dag net zoveel zonnepanelen gelegd als in Nederland in een jaar. Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen als het gaat om duurzame energie.’‘

First Green Capital huurt het dak van Zapf voor 25 jaar. De opgewekte stroom van 1,0 miljoen kilowattuur (KWh) wordt teruggeleverd aan het net tegen het vaste teruglevertarief van € 0,258 per KWh ofwel een omzet van circa € 250.000,- per jaar. Het bedrijf heeft nog grotere ambities: in totaal wil het binnen vier jaar 100MWp aan vermogen installeren.

Greenchoice is als investeerder en als energieleverancier een strategische partner in First Green Capital. De JV werd afgelopen december opgericht en ontwikkelt en investeert in solarprojecten met als uitgangspunt dat iedere installatie een minimaal vermogen van 1 MWp moet hebben. Zanders is verantwoordelijk voor financieel advies en risicomanagement. De ambitie is om steeds grotere zonnepanelenprojecten te starten in het buitenland.

Deel deze pagina