Nederland / Nederlands

Kies je kleur zonnepaneel

7 juni 2011 - Bij de kunststof COSMOS-zonnepanelen die het Brabantse TULiPPS Solar ontwikkelt met automateriaal kan straks uit in een aantal kleuren worden gekozen. Het weerbestendige plastic komt in zwart, licht en donker grijs, groen en blauw.

TULiPPS Solar maakt de panelen samen met een aantal autoplastic-specialisten, RESIN Products & Technology B.V., Qolortech B.V. en voestalpine Plastics Solutions .

Nederlander Paul Stassen heeft naar eigen zeggen zonnepanelen ‘opnieuw uitgevonden’ door ze te maken van kunststof zoals die ook in de auto-fabricage wordt gebruikt. Kunststof maakt de panelen 50% lichter en dus goedkoper dan de huidige generatie. Het gewicht blijft met de kunststof-panelen onder de 10 kilogram per vierkante meter.

Zonnepanelen zijn nu namelijk vrije logge en relatief zware onderdelen om op het dak te leggen. Het aluminium frame, nodig om de cellen hun stevigheid te geven, weegt aardig door in het totaalgewicht.

Stassen is al jaren een autoriteit op het gebied van sterke en lichte kunststoffen en heeft in de auto-industrie zijn waarde meer dan bewezen. Daar zijn in de afgelopen decennia ook veel metalen delen door kunststof vervangen, denk aan zijpanelen en bumpers.

Stassen monteert nu met zijn nieuwe bedrijfje, TULiPPS, op de High Tech Campus in Eindhoven, zonnecellen in stevige kunststof panelen. TULiPPS is bezig om 300 prototypes te maken om te testen in pilotprojecten. De COSMOS modules moeten overeenkomstig de officiële IEC-testen gecertificeerd worden. In 2012 wil TULiPPS met de COSMOS-panelen op de markt komen.

Deel deze pagina