Nederland / Nederlands

Immigratiedienst test zonnepanelen voor Rijk

19 mei 2011 - Het proefdak met flexibele zonnepanelen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Zevenaar is grote kanshebber bij de uitreiking van de Gouden Mier, de prijs voor het meest duurzame initiatief in de bedrijfsvoering van het Rijk.

De proeftuin met zonnepanelen behoort tot de laatste vier kandidaten waaruit tijdens de Dag van de Bedrijfsvoering op 19 mei de prijswinnaar wordt gekozen.

De Rijksgebouwendienst en de IND Zevenaar hebben zich samen ingeschreven voor deze rijksprijs voor duurzame bedrijfsvoering die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt. De andere 3 kanshebbers zijn projecten over de samenwerking tussen VROM en VenW; de Rijksmarktplaats en flexibel werken bij SZW.

Rijkswaterstaat won de Gouden Mier in 2010 zowel de publieks- als de juryprijs met het project ‘Ramspolbrug’: een uniek project waarbij de brug z’n eigen energie opwekt.

Op het 2800 m2 grote dak van de IND, een vroegere veilinghal, liggen 10 soorten zonnepanelen. De leveranciers van de zonnepanelen hebben de gelegenheid om hun nieuwste technieken uit te proberen. De Rijksgebouwendienst meet tijdens de proef voortdurend welk type zonnepaneel de meeste energie levert.

De zonnepanelen zijn geïntegreerd in de dakbedekking, verwerkt in het glas van de lichtstraten en als normale panelen uitgevoerd. Voor de geïntegreerde zonnepanelen is het niet nodig om de draagconstructie van het dak te versterken, zoals bij traditionele zonnepanelen vaak het geval is. Dit maakt de uitvoering eenvoudiger en levert een aanzienlijke besparing als het nodig is om de dakbedding te vervangen.

Bezoekers en werknemers van de IND in Zevenaar kunnen binnenkort in de ontvangsthal van het gebouw op een display de resultaten van de zonnepanelen zien. Onder andere de totale stroomopbrengst en actueel geleverde vermogen zijn zichtbaar. Belangrijk is dat er tijdens deze proef voortdurend wordt gemeten welke zonnepanelen het beste presteren. De fabrikanten hebben de mogelijkheid om op het dak steeds hun nieuwste technieken uit te proberen.

De IND Zevenaar verwacht jaarlijks zo’n 50.000 kilowattuur aan energie van de zon te betrekken. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 20 huishoudens of een kantoor met 50 medewerkers. De opgewekte groene stroom wordt zoveel mogelijk ter plaatse verbruikt. Indien de opgewekte elektriciteit niet door de gebouwen zelf wordt gebruikt, wordt er (tegen een vergoeding) teruggeleverd aan het net van de energieleverancier.

Naar verwachting worden de zonnepanelen deze zomer in gebruik genomen.

Het zonnepaneel dat het beste presteert komt in aanmerking voor toepassing op alle andere rijksgebouwen met platte daken.

(Bron: RGD.nl, Duurzaamgebouwd.nl)

Deel deze pagina