Nederland / Nederlands

Grootdakbezitters moeten ruimte geven aan extra zonnepanelen

30 maart 2016 - Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) van Amsterdam wil het aantal zonnepanelen in de stad in twee jaar vervijfvoudigen. Eigenaren van de grootste daken kregen het verzoek hun dak beschikbaar te stellen.

Per 2020 wil de stad op 160 megawatt (Mw) zitten. Om daarop uit te komen streeft Choho voor 2018, het einde van zijn ambtstermijn, naar 75 Mw. Ter vergelijking: nu is het 13,3 Mw. Dit doel kost 180 tot 220 miljoen euro. Die investeringen gaat de gemeente niet zelf doen. Hoeft ook niet, zonnepanelen zijn voor huishoudens een aantrekkelijke investering geworden. Het probleem is alleen dat Amsterdam voor zo’n 85 procent uit gestapelde bouw bestaat. Veel Amsterdammers delen hun dak met hun boven- en benedenburen. Vandaar de zoektocht naar bruikbaar dakoppervlak voor ‘dakloze’ Amsterdammers.

Wethouder Choho gaf zelf het goede voorbeeld door tienduizend meter dak beschikbaar te stellen van het vroegere DWI en de Stopera. Zeker een deel daarvan komt beschikbaar voor zonnepanelen van Amsterdammers, en het is de bedoeling dat meer gemeentedaken volgen.

Tot dusver zijn op verschillende plekken in de stad zogeheten energiecoöperaties actief: Amsterdammers die samen investeren in het opwekken van elektriciteit. Zo heeft het GVB het dak van metrostation Reigersbos beschikbaar gesteld en Praxis het dak van een bouwmarkt in West. Maar het geduld van de energiecoöperaties is de voorbije jaren zwaar op de proef gesteld omdat wetten en regels niet ingesteld bleken op duurzame energie en de nieuwe financieringsvormen die daaraan te pas komen. Ook werden belastingregels telkens aangepast. Dat heeft deze pioniers anderhalf tot vier jaar gekost.

Choho hoopt later dit jaar ook woningcorporaties zover te krijgen dat ze meedoen. Die beschikken over liefst een vijfde deel van de geschikte daken in de stad. Ook denkt hij bij wijze van experiment aan een ‘zonneweide’ van zonnepanelen op braakliggend terrein of als overkapping van een parkeerterrein. En dan zijn er nog de Amsterdamse woningbezitters en de VvE’s, die hun eigen daken kunnen vullen, al is het maar voor een deel van hun stroom.

Bron: Het Parool

Deel deze pagina