Nederland / Nederlands

Greenchoice start project Zonvast

29 maart 2011 - Energiemaatschappij Greenchoice gaat in een pilot-project 500 van zijn klanten voorzien van ‘gratis’ zonnepanelen. De panelen blijven 20 jaar lang eigendom van Greenchoice. Daarna worden ze eigendom van de klant en is de opgewekte stroom gratis.

Het project heet ZonVast. Het is een energiecontract waarmee Greenchoice een doorbraak wil bereiken voor zonne-energie in Nederland. De klant betaalt niet voor de aanschaf van zonnepanelen maar wèl voor de stroom die de panelen op het dak leveren. Zo wekt de klant zijn eigen groene stroom op, zonder eigen investering.

Een systeem zonnepanelen van ZonVast bestaat uit 10 panelen die gemiddeld 1950 kilowattuur (kWh) per jaar opleveren. Een deel van de geproduceerde energie verbruikt de klant direct zelf. Hiervoor betaalt deze 20 jaar een vast tarief van 23 cent per kWh (incl. belastingen). Dit is nu al bijna gelijk met de prijs die de klant op dit moment betaalt voor grijze stroom van zijn regioleverancier. De stroom die de klant niet direct zelf afneemt gaat naar Greenchoice. En daar staat geen vergeoding tegenover.

Het grote voordeel is dat de klant het tarief van een deel van zijn energieverbruik nu voor 20 jaar lang vastlegt. Daarmee is deze minder afhankelijk van wisselende energieprijzen.

Het systeem levert gemiddeld 1950 kWh per jaar op; van die hoeveelheid wordt uitgegaan. De zonne-energie die de klant direct zelf heeft verbruikt zou deze anders via het netwerk van Greenchoice afnemen. De direct verbruikte energie rekent de deelnemer af op het ZonVast tarief van 23 cent.
De rest levert de deelnemer terug aan het net en wordt van die vaste 1950 kWh afgetrokken.

Rekenvoorbeeld van Greenchoice:
Het systeem wekt gemiddeld 1950 kWh (kilowattuur) op. De klant verbruikt 1000 kWh direct zelf en levert de overige 950 kWh terug aan het net. Dit wordt gemeten door de teruglevermeter die bij het systeem wordt geleverd. De hoeveelheid stroom die de deelnemer op het ZonVast tarief afrekent is dan: 1950 kWh (opgewekt) - 950 kWh (teruggeleverd) = 1000 kWh (eigen verbruik) x 23 cent = 230 euro/ jaar = 19 euro per maand.
Omdat de klant de direct verbruikte zonne-energie niet van het stroomnet afneemt, zal zijn nota voor de geleverde energie ook met ongeveer 19 euro per maand afnemen.

Greenchoice start met een pilot van 500 systemen bij trouwe klanten. Deze eerste pilot wordt mede gerealiseerd door De Zonnefabriek en ondersteund door Stichting DOEN.

(Bron: Greenchoice)

Deel deze pagina