Nederland / Nederlands

Duitse zonnestroom real-time online

7 september 2010 - De in Duitsland opgewekte zonnestroom is sinds begin september real-time te zien op de website van omvormerproducent SMA. SMA heeft al langer een eigen meetsite, Sunny Portal, waarbij iedereen met zonnepanelen en meetapparatuur zich kan aanmelden.

SMA-omvormers hebben standaard zo’n meetmodule ingebouwd. De Duitse omvormermaker heeft in de nieuwe webpagina al die individuele metingen gekoppeld en omgevormd tot een landkaart met regio’s. Per Duitse regio is de actuele zonnestroom-opbrengst af te lezen. Ook opvallend: in Duitsland staat bij particulieren en bedrijven inmiddels voor 13 Gigawatt (!) zonnepanelen op het dak.

Wie de kaart bekijkt weet ook meteen wat voor weer het in de regio’s van Duitsland is; als een soort buienradar registreren al die zonnepanelen bij elkaar feilloos het actuele weer. Hoe roder de kaart hoe strakker de blauwe hemel. En hoe meer crèmekleur er te zien is, hoe geslotener het wolkendek.

Of SMA dergelijke overzchtssites ook voor andere landen gaat maken is nog onbekend, maar Duitsland heeft in Europa wel een enorme voorsprong qua zonnestroom.

Deel deze pagina