Nederland / Nederlands

Brug levert zonnestroom

12 april 2011 - In Zoetermeer komt een brug die meer stroom levert dan hij verbruikt. De zonnepanelen op de Hobbema 2.0 genereren volgens de ontwerpers twee keer zoveel energie als nodig om de brug te verlichten.

Op de kolommen van de brug komen stalen schotels met een diameter van 3 meter. De onderkant fungeert als reflector voor de 14 watt led-armaturen die de brug ‘s avonds aanlichten. Op de bovenkant worden zonnepanelen aangebracht, in totaal zo’n 700 vierkante meter. Die leveren volgens architect Syb van Breda voldoende stroom om de brug ’s avonds te verlichten.

De gemeente maakte met het energiebedrijf afspraken dat de brug overdag en ’s zomers elektriciteit levert, die hij ’s nachts weer aan het net onttrekt. Om niet tekort te komen als de opbrengst van de panelen door vervuiling of bladval lager uitvalt, zijn meer panelen aangebracht dan strikt noodzakelijk. Van Breda: “De brug is een kleine energiefabriek die jaarlijks bijna 10.300 kWh elektriciteit levert. Ongeveer twee keer zoveel als de brug zelf nodig heeft.”

Met architectenbureau Syb van Breda & Co won TechConsult in 2009 de ontwerpprijsvraag voor de fiets- en voetgangersbrug. De Hobbema 2.0 vormt een belangrijke schakel in een regionaal fietspadennetwerk.TechConsult legt momenteel de laatste hand aan het bestek. De bouw van de Hobbema 2.0 kan naar verwachting na de zomer beginnen. Hij moet in 2012 opgeleverd worden.

Het bevestigen van de panelen op de schotels is nog een technisch hoogstandje omdat zonnepanelen niet bepaald vederlicht zijn. Het geheel gaat in de herfst ook veel wind vangen dus de palen moeten ook erg stevig worden uitgevoerd, willen ze niet als lucifers afknappen.

Deel deze pagina