Nederland / Nederlands

2014 Was weer een goed zonnejaar

22 januari 2015 - 2014 Was een zonrijk jaar, dat hebben onze klanten ook kunnen merken in de opbrengst van hun zonnestroomsystemen. Met ruim 1800 zonuren had afgelopen jaar zo’n 200 zonuren meer dan gemiddeld. Echter niet alleen zonuren, maar ook temperatuur en zonintensiteit zijn bepalend voor de opbrengst van een zonnestroomsysteem. De zonintensiteit en zonuren vormen samen de zoninstraling, die was in 2014 met 1066 kilowattuur per vierkante meter zo’n 4% hoger dan gemiddeld. Het door de Universiteit van Utrecht vastgestelde kental van gemiddeld 875 kWh/kWp kon voor afgelopen jaar dan ook verhoogd worden naar 900 kWh/kWp.

PV-monitoringbedrijf SolarCare bevestigt dit met een analyse van de door haar gemonitorde zonnestroomsystemen. Gemiddeld lagen de opbrengsten in 2014 gemiddeld 4,6% hoger dan in 2013. Opvallend hierbij is dat Overijssel, Noord-Brabant en Limburg afgelopen jaar vergelijkbare resultaten boekten met de kustprovincies, die normaal gesproken duidelijk aan kop gaan.

SolarNRG heeft ook een analyse gemaakt van de opbrengsten van de door haar geleverde zonnestroomsystemen. Alle geanalyseerde installaties bleken een paar tot zelfs 22 procent boven de provincie-gemiddelden van SolarCare te liggen. Uitschieters waren daarbij de SolarEdge systemen waarbij elk zonnepaneel over zijn eigen optimizer beschikt. Gemiddeld behaalden deze systemen maarliefst 1020 kWh/kWp, met als absolute topper de PV-installatie van de heer Stroo uit Vlissingen: 1130 kWh/kWp!

Deel deze pagina